איך אפשר להתגרש – גם אם אין לי כסף?

איך אפשר להתגרש - גם אם אין לי כסף?

בתור עורכי דין לענייני משפחה, אנו נתקלים לא פעם בסיטואציה הבאה – לקוח מגיע למשרדנו ומתאר בפנינו את מצבו האישי. הוא מספר לנו כי הוא מעוניין להתגרש, אך חושש כי לא יהיה לו כסף לעשות כן.

כאשר אנו מתארים בפניו את האופן שבו מתנהל הליך הגירושין, הסוגיה הכספית אף עולה ביתר שאת –ובצדק. במאמר שלהלן נסביר כיצד אפשר להתגרש, גם אם אין לכם כסף. כמו כן, נציג מספר עצות לאופן שבו אפשר לעשות זאת בצורה יעילה וכל זאת – לידיעתכן/ם ונוחיותכן/ם, הגולשות והגולשים:

כיצד מתנהל הליך גירושין?

הליך גירושין מתנהל בכמה מישורים. קודם כל, בני זוג בישראל שרוצים להתגרש, יצטרכו לעשות כן באמצעות הגשת תביעה לגירושין לבית הדין הרבני. תביעת גירושין היא למעשה תביעה משפטית לכל דבר ועניין, אשר במסגרתה יש להוכיח את עילת הגירושין מבין העילות הקבועות והמוכרות במשפט העברי (לדוגמא – עילת מעשה כיעור, עילת בגידה, עילת מום גופני ועוד). במידה ובין בני הזוג יש הסכמה לגירושין, אזי עליהם להגיש תביעה לאישור הסכם גירושין ואז ההליך יהיה קצר ופשוט יותר.

במקביל, במסגרת הליך הגירושין, יש גם ליצור פרידה הלכה ולמעשה. לכן – יש להסדיר את סוגיית מזונות הילדים, המוטלים על האב. כמו כן, יש להסדיר את סוגיית משמורת הילדים ואת אופן חלוקת הרכוש המשותף של בני הזוג.

היכן מתנהל הליך גירושין?

הליך גירושין כולל מספר הליכים, כפי שתיארנו לעיל (גירושין, חלוקת רכוש, משמורת ומזונות). תביעת גירושין מוגשת לבית הדין הרבני. יתר התביעות – מוגשות ומתנהלות בבית המשפט לענייני משפחה. עם זאת, תביעת גירושין יכולה גם לכלול תביעה כרוכה, שכוללת גם סוגיות משמורת הילדים, המזונות והרכוש, למרות שבאופן רגיל, לבית הדין הרבני – אין סמכות לעסוק בתביעות רכוש ומשמורת ילדים. נעיר כי לבית המשפט לענייני משפחה ולבית הדין הרבני יש סמכות מקבילה לעסוק בתביעות למזונות. אך לבית המשפט לענייני משפחה אין סמכות לעסוק בתביעות לגירושין ונישואין.

מתי כדאי להגיש תביעה כרוכה לבית הדין הרבני – והאם יש בכך חיסכון כספי?

זו שאלה קשה שאין לה תשובה אחת מוחלטת וזו נבחנת תמיד בהתאם לנסיבות העניין. עם זאת, אין בהגשת תביעה כרוכה, כדי לייעל את ההליך ולהוזיל אותו משמעותית מבחינה כספית. כריכה של תביעה יכולה לעיתים לסייע ולהיות נכונה לזוג מסוים, אך לא לזוג אחר. לכן, בכל מקרה כדאי להיעזר בעורך דין גירושין בעל ניסיון.

מה לעשות אם אני רוצה להתגרש – אבל אין לי כסף?

אכן, הליך גירושין הוא הליך יקר, הכולל שכר טרחה שמשולם לעורכי הדין, אגרות פתיחת תיק בבתי המשפט ובתי הדין השונים וכן הוצאות נלוות, כגון – חוות דעת אקטואריות, או חוות דעת של מומחים אחרים. עם זאת, הליך גירושין בוודאי יכול להיות קל יותר, כאשר מתפשרים וחותרים לקיומו של הסכם גירושין. במקרה כזה, ההליך יהיה קצר יותר מבחינת בני הזוג, לרבות באשר לזמן שהם יקדישו לכל ההליך. אנו מציעים לאסוף כספים כבר ברגע שבו מתחילים לחשוב על גירושין וכן לבחון עם עורך דין גירושין, כיצד ניתן לייעל את ההליך המשפטי, כך שהעלות הכספית תוזל – בהתאם.

האם גישור גירושין מוזיל את הליך הגירושין?

התשובה חיובית. מגשר יעלה לכם כסף, אך אתם אלו אשר תישלטו בהליך. כמו כן, מגשר, בניגוד לבית המשפט, אמור לסייע לבני הזוג להגיע לידי פשרה והסכם גירושין. בבית המשפט, ההכרעה היא על פי דין ולא בהתאם להסכמה. באופן טבעי, הליך משפטי יקר יותר לעומת מגשר, אשר תמיד יהיה זול ומשתלם יותר לבני הזוג.

אלו עצות תוכלו לתת למי שרוצה להתגרש ואין לו כסף?

על סמך ניסיוננו, נוכל לייעץ באופן כללי, כדלקמן:

(1) שיקלו היטב – לעיתים, גירושין נעשים בשל כעס. לכן, כדאי לבדוק תמיד אפשרות ליישב את ההדורים עם בן הזוג.

(2) אספו כספים – כפי שתיארנו.

(3) כבדו את הצד השני – אנו סבורים כי גירושין צריכים להתנהל מתוך כבוד. לכן, אל תראו בצד השני אויב, אלא אדם שגם לו קשה.

(4) בחנו פשרה – גישור גירושין או חתירה אחרת להסכם גירושין, יסייעו לכם להתגרש במינימום עלויות כספיות.

(5) הדבר החשוב ביותר – הוא לקבל ייעוץ משפטי על ידי עורך דין דיני משפחה.

השאר תגובה

דילוג לתוכן