אקטואר גירושין

אקטואר גירושין

מוסד הנישואין הינו מוסד המורכב מהמון רבדים. זהו מוסד שנראה מבטיח, אך לעיתים מתגלה כאכזבה גדולה. ככלל, זוג העומד בפני גירושין, חווה קושי הן בפן הרגשי והן בפן הכלכלי. הליך הגירושין מסומן כהליך לא נעים, שבו נפרד הזוג ומסיים את מערכת היחסים. הליך זה טומן בחובו, בין היתר, פירוק של כל הנכסים המשותפים. להליך פירוק הקשר הזוגי, יש השלכות ומשמעויות רבות. ישנם הליכים המתנהלים בצורה נעימה וישנם הליכים המתנהלים בצורה אגרסיבית וקשה. על הזוג שמחליט לפרק את מוסד הנישואין, לדעת כי מעבר לפירוק, בפן הרגשי ובפן המשפטי, ישנו פירוק כלכלי. כלומר, חלוקת הנכסים שאותם צברו עם השנים, כזוג. נבהיר כי לא בהיבטים הרגשיים, נבקש לדון במאמר שלהלן, אלא דווקא בהיבט פרקטי וחשוב לכל זוג המוצא עצמו בהליך גירושין: חלוקת הרכוש המשותף.

לעיתים, מתעוררים קשיים ואף חילוקי דעות קשים בין בני זוג, בכל הנושא של חלוקת הנכסים או הרכוש המשותף שלהם ובפרט מחלוקת הנוגעת גם לשווי הנכסים. אי לכך, עומד לרשותם האקטואר, שהוא איש מקצוע חיוני להליך חלוקת הנכסים בצורה הוגנת ככל שניתן. במאמר שמובא לפניכם/ן, קוראים יקרים, נציג את תפקידו של האקטואר ומדוע חשוב להיעזר בו. נבחן ממה מורכבת חוות דעתו ונעמוד על התייחסות בית המשפט לחוות דעתו של האקטואר.

נבקש להעיר, כי המאמר מובא לנוחיות הקוראים/ות. אין להשתמש בו כתחליף לייעוץ משפטי עם עו"ד לענייני משפחה.

האקטואר ותפקידו:

האקטואר הוא איש מקצוע (כלכלן) מהתחום הפיננסי, אשר תפקידו להעריך את שווי ההון והנכסים שנצברו במהלך השנים וכן את שווים לעתיד, בעת הצורך. תפקידו של האקטואר בא לידי ביטוי בהליך הגירושין, כאשר זוג נשוי מחליט להתגרש ואז, עולה השאלה לגבי עתידם של הנכסים שאותם רכשו וצברו יחד במהלך חייהם.

קושי הערכת הנכסים לבד, נובע מחוסר ידע בהערכה שכזו, מהמורכבות של ההון והנכסים וכן מהצורך בראייה ומחשבה עתידית על חייהם בנפרד. לכן, שיתוף הפעולה בין האקטואר לבני הזוג שהחליטו על "פירוק החבילה", נוצר על מנת שזה שיחווה את דעתו על שווי הרכוש המשותף, הממשי והרוחני ויחלק אותם כדין בין בני הזוג. ניתן לומר כי ככל שישנם יותר נכסים, כך הצורך באקטואר עולה. כמו כן, אקטואר גירושין, עשוי לרוב לסייע לבני הזוג להעריך שווי עתידי של קצבת פנסיה, פוליסות ביטוח, קרן מנהלים ועוד.

חוות דעתו של האקטואר:

עם פנייתם של בני הזוג לאקטואר, ירכז האקטואר את כל הנכסים וההון שיש לבני הזוג וזאת על מנת לערוך חוות דעת מקצועית, שתכלול הערכה כספית של שווי כל הנכסים וכן של התחייבויות עתידיות. במסגרת הנכסים של בני הזוג, יהיו נכסים שיהיה לאקטואר קל יותר להעריך את שווים. לדוגמא, רכב ונכס מקרקעין. הטעם לכך נובע מן העובדה שאלו נכסים אשר ניתן להעריך בהתאם למחירם בשוק. עם זאת, יהיו נכסים שידרשו מומחיות מצד האקטואר, כמו זכויות פנסיה, קופות גמל והשתלמות. במקרים אלו, יהיה על האקטואר לערוך תחשיב לשווים העתידי וזאת על מנת לחלק אותם באופן הוגן. כמו כן, אקטואר עתיד לסייע לבני הזוג גם לחשב את העלויות העתידיות של התחייבויותיהם, כמו לדוגמא – את התשלומים העתידיים של משכנתא והלוואות.

התייחסות בית המשפט לחוות דעתו של האקטואר:

התקשרות עם האקטואר יכולה להתקיים בכמה אופנים, כדלקמן: ההתקשרות ראשונה יכולה להתבצע על ידי שני בני הזוג שהחליטו להתגרש, אשר יפנו לאקטואר במשותף, לשם קבלת הערכה שתשמש את שניהם יחדיו. התקשרות שניה יכולה להתבצע בנפרד. כלומר, כל אחד מבני הזוג יתקשר עם אקטואר בנפרד. במקרים כאלו, בהם לשני בני הזוג יש חוות דעת סותרות של אקטואר, עשוי בית המשפט למנות אקטואר מטעמו, אשר יכריע בין חוות הדעת. מנגד, בית המשפט אינו חייב למנות אקטואר מטעמו. הוא רשאי להורות על חקירת האקטוארים, או פשוט להכריע בין חוות הדעת. אך חשוב להעיר, שכמו כל חוות דעת של מומחה בתחום מסוים, גם חוות דעת של אקטואר, אינה מחייבת את בית המשפט, אשר רשאי לפסוק כפי שהוא מוצא לנכון, בהתבסס על ראיות המוגשות לו.

לסיכום:

התקשרות עם אקטואר גירושין, היא לעיתים חלק הכרחי בהליך הגירושין, במיוחד כאשר לבני הזוג יש מגוון רב של רכוש, אשר עתיד להיות מחולק ביניהם. לכן, חשוב להיוועץ בעורך דין לענייני משפחה, מקצועי ומומחה בתחום, שיוכל להמליץ על אקטואר מקצועי ובמקביל יגן על זכויותיכם.

השאר תגובה

דילוג לתוכן