גט בגין אלימות במשפחה

גט בגין אלימות במשפחה

הליך גירושין הוא הליך מורכב מאוד, המושפע מאלמנטים רבים וכן המורכב מנושאים רבים שאותם בני הזוג צריכים להסדיר. לא זו בלבד, הליך גירושין יכול – מצד אחד – להתבצע ביעילות תוך מתן הסכמות בין בני הזוג. מצד שני, ישנם הליכי גירושין, שלמרבה הצער מתפתחים לידי מלחמה של ממש בין בני הזוג ולא פעם, מתרחשים בעיקר בשל "אגו" ויצר נקמה. אך לא נעסוק בכך במאמר שלהלן, אלא בשאלה – מהן עילות גירושין. כלומר, אדם שרוצה להתגרש, יצטרך להוכיח כי עומדת לרשותו עילת גירושין.

בשל משמעותו של הנושא, מצאנו לנכון להשיב על מספר שאלות נפוצות שנשאלנו לאחרונה, בנושא של עילות גירושין וגירושין. את כל זאת נעשה ונכתוב, לידיעתכן/ם ונוחיותכן/ם הגולשות והגולשים, כדלקמן:

נעיר רק כי המאמר שלהלן הוא כללי בלבד ואין בו כדי להוות תחליף לייעוץ משפטי ספציפי.

החלטנו להתגרש – מה צריך להסדיר במקרה כזה?

הליך גירושין הוא כותרת להליכים מסוימים שבני זוג צריכים להסדיר, כדי להתגרש, פורמאלית, אך גם כדי להיפרד באופן סופי. החלק הראשון של הליך הגירושין הוא הגירושין עצמם, שנערכים במדינת ישראל מכוח הדין הדתי – עברי. חוק שיפוט בתי הדין הרבניים (נישואין וגירושין), התשי"ג – 1953 (להלן: "חוק שיפוט בתי הדין הרבניים"), קובע כי נישואין וגירושין במדינת ישראל ייערכו לפי דין תורה. תביעות גירושין הן תביעות משפטיות לכל דבר ועניין, כפי שגם נסביר בהמשך. במקביל, אם ברצונכם להתגרש, הרי שעליכם גם להסדיר את סוגיית משמורת הילדים המשותפים שלכם ובהתאמה גם להסדיר את גובה מזונות הילדים ובוודאי שגם את אופן חלוקת הרכוש המשותף שלכם.

אילו ערכאות משפטיות ישנן בתחום הגירושין והנישואין בישראל:

כאמור, הערכאה האחת בתחום הגירושין היא בית הדין הרבני, שמוסמך לדון באופן בלעדי בתביעות לגירושין ונישואין וכן בנגזרים של תביעות אלו, כגון – תביעות כתובה, תביעות שלום בית וכן תביעות למזונות ילדים. מנגד, הערכאה השנייה בתחום היא בית המשפט לענייני משפחה, שמוסמך לעסוק בכל סכסוך משפחתי, לרבות ענייני משמורת ילדים, חלוקת רכוש בין בני זוג וכן מזונות ילדים.

מה צריך כדי להתגרש?

כדי להתגרש בבית הדין הרבני, לא די ברצון סובייקטיבי, אלא שיש צורך בהוכחה של עילת גירושין מבין עילות הגירושין המוכרות בדין הדתי – עברי. אכן, אין מדובר בעילות שקבועות בחוקי הכנסת, אלא בחוק ההלכה, שהרי כפי שתיארנו, דיני הנישואין והגירושין לגופם, מוסדרים בהתאם לדין הדתי – אישי שחל על בני הזוג, בין היתר בהתאם לחוק שיפוט בתי הדין הרבניים.

אילו עילות גירושין ישנן?

ישנן עילות גירושין רבות שקבועות בהלכה היהודית. למשל – בגידה – כלומר אישה נשואה (דהיינו – אשת איש) שמקיימת יחסי אישות עם גבר אחר שאינה נשואה לו, מבצעת מעשה בגידה בבעלה. בגידה מקימה עילת גירושין. אף יותר מכך, אישה נשואה שהרתה לגבר אחר, ילדיה יחשבו לממזרים, כלומר – פסולי חיתון. מעשה כיעור – אישה נשואה שנוהגת בצורה לא צנועה עם גבר אחר, כמו למשל – יושבת עם גבר אחר בחדר סגור או במקום ציבורי או מקיימת שיחות אינטימיות עם גבר אחר, נחשבת לפי ההלכה העברית בתור מי שמבצעת מעשה כיעור, אשר מקים עילת גירושין. מום גופני – מום גופני – פיזי, שלא היה מוכר לבן או בת הזוג לפני הנישואין ובלבד שיש בו כדי למנוע מבני הזוג לקיים יחסי אישות, עשוי להקים עילת גירושין לפי הדין הדתי – עברי. סירוב לקיום יחסי אישות – גם אי סיפוק מיני של בן או בת הזוג עשוי להקים עילת תביעה לגירושין. מחלה קשה – מחלות קשות, כגון – כאשר בן או בת הזוג נמצאים במצב של צמח, או במקרה של מחלת איידס וכו', עשוי להקים עילת גירושין.

האם אלימות מקימה עילת גירושין?

התשובה חיובית. אלימות בין בני זוג, לרבות אלימות מילולית ובוודאי שאלימות פיזית או אלימות מינית, מקימה עילת גירושין בין בני הזוג. בית הדין לרוב יורה על מתן גט, במקרה שתביעת הגירושין מוגשת בגין עילה של אלימות. עם זאת, כמובן שיש להוכיח את האלימות ולא תמיד די בטענה כללית. במקרה של אלימות בין בני הזוג, יש לפנות בהקדם לעורך דין פלילי במקרה שנעצרתם וכן במקרה שאתם הקורבן, יש לפנות לעורך דין משפחה ולפעול במישור האזרחי (כמו למשל – הוצאה של צו הרחקה ועוד).

לסיכום

לא פשוט להתגרש, הן בשל הכפפת הדין הדתי – אישי על דיני הנישואין והגירושין והן משום שבמסגרת הליך גירושין, נדרשים תהליכים נוספים. אנו סבורים כי אם החלטתם להתגרש, יש לפנות מידית לעורך דין משפחה בעל ניסיון.

השאר תגובה

דילוג לתוכן