בשנים האחרונות אנו עדים לחידושים רבים בתחום דיני המשפחה, כמו למשל: ידועים בציבור, פונדקאות של זוגות חד מיניים, נישואין אזרחיים במדינות זרות ועוד. עם זאת, אין ספק שאחד החידושים המרנינים ואולי גם המרתקים ביותר, היא הורות משותפת. כלומר, סיטואציה שבה שני אנשים שייתכן שהם אפילו זרים, מחליטים להביא ילד לעולם ולגדל אותו יחדיו.
מהי הורות משותפת? מה חשוב לדעת עליה? על השאלות הללו נשיב במאמר שלהלן, כדלקמן:
מהי הורות משותפת?
הורות משותפת היא סיטואציה שבה שני אנשים זרים או מכרים או חברים טובים, בוחרים להביא יחדיו ילד לאוויר העולם ולגדל אותו ביחד. לעיתים מדובר בבני זוג מאותו המין (כלומר, שני גברים) שאין ביכולתם להביא ילדים מבחינה ביולוגית. לעיתים מדובר בחברים טובים ורווקים בגיל מאוחר, שרוצים לגדל ילד ולעיתים מדובר באנשים שבוחרים במתכונת זאת מסיבות רבות ומגוונות. אין ספק שהמתכונת של הורות משותפת היא נדבך חדש בתחום דיני המשפחה, שבעבר לא היה מוכר ולכן הוא מהווה מתכונת חדשה, ייחודית ומעניינת למוסד המשפחה.
איך המתכונת המכונה "הורות משותפת" החלה להתפתח?
כאמור, המתכונת הזו של הורות משותפת היא מתכונת חדשה שעודנה מתפתחת. אם בעבר התפיסה הייתה פטריארכלית, כלומר: משפחה המורכבת מאב ואם, הרי שכיום ישנם סוגים חדשים של משפחות (למשל: ידועים בציבור או בני זוג שמאמצים את ילדי בן או בת הזוג ועוד). בין הסיבות להתפתחותו של מוסד ההורות המשותפת ישנה המודרניזציה. אנו חיים בעידן גלובאלי והקריירה שלנו בדרך כלל תופסת מקום נרחב בחיינו, מה שפוגע ביכולתם של רבים להקים משפחה בצורה המוכרת יותר. עוד סיבה היא הכרה בזכויותיהם\ן של זוגות חד מיניים, מה שבעבר לא היה מקובל. אפשר למנות בתור סיבה נוספת את התפתחות הרפואה (שמתבטאת ביכולת להביא ילדים לעולם באמצעות הפרייה).
איך אפשר להביא ילד לעולם במתכונת של הורות משותפת?
הורות משותפת יכולה לבוא לידי ביטוי באימוץ ילד משותף, בהיעזרות באם פונדקאית, באימוץ ילד במדינה זרה (לשם כך יש פרוצדורה מיוחדת, שלא נרחיב עליה במאמר זה). ניתן גם לערוך טיפולי הפריה (כאשר מדובר בנשים בלבד) וכן אפשר לקיים יחסי אישות ולהביא ילד לעולם, מבלי לקיים מערכת יחסים זוגית במובן המוכר.
מזה הסכם הורות משותפת?
הסכם הורות משותפת הוא הסכם בין שני אנשים זרים או שני מכרים, שמטרתו לשקף את הסכמתם של שני הצדדים להביא יחדיו ילד משותף לאוויר העולם ולגדל אותו ביחד. נסביר: אין מדובר בבני זוג רגילים (נשואים או ידועים בציבור), אלא בהסכם הנחתם בין שני אנשים שייתכן שהיו זרים אחד לשני\ה. לכן, מדובר גם בהסכם מהותי, שאמור לשקף הסכמות רחבות ומגוון פרטים הנוגעים לגידול הילד כיום ובעתיד (כפי שנסביר בהמשך). הסכם הורות משותפת הוא הסכם שכדאי לאשר בפני בית המשפט לענייני משפחה, שכן רצוי להעניק לו תוקף של פסק דין שבעתיד יהיה קשה יותר לבטלו (בניגוד להסכם רגיל בין שני צדדים). כמו כן, מדובר בהסכם שיש לערוך בסיוע של עורך דין.
מה הייתם ממליצים לכלול בהסכם הורות משותפת?
הסכם הורות משותפת הוא הסכם חשוב, משום שהוא עתיד להסדיר את כל שגרת החיים של שני הצדדים במשך שנים רבות. לכן, מדובר בהסכם שקודם כל יש לערוך בעזרת עורך דין משפחה. שנית, יש לקחת בחשבון שמדובר בהסכם שצריך לכלול נושאים רבים, החל מנושאים טריוויאליים ביותר ועד לעניינים מהותיים ביותר, כמו שם הילד, טיפולים שהצדדים מתחייבים לעבור (לרבות בתקופת ההיריון), מזונות בעת הצורך, משמורת והסדרי ראיה (או לחלופין: משמורת משותפת), מקום המגורים של הצדדים ושל הילד, החינוך שהילד יקבל (למשל: היכן ילמד, בבית ספר פרטי או ממלכתי או ממלכתי-דתי ועוד), מה הדין במקרה של פטירת אחד ההורים, מי יקבל את קצבת הילד מהביטוח הלאומי, איך יקבלו ההורים החלטות משותפת בענייני בריאות, חוגים וכו'. הרשימה שהצגנו היא חלקית בלבד.
אנו רוצים להביא ילד לעולם – ממה נתחיל?
לזוג שמעוניין להביא ילד לעולם באמצעות מתכונת של "הורות משותפת", נאחל קודם כל מזל טוב ובהצלחה רבה. באשר לשאלה "איך מתחילים?". התשובה פשוטה: קודם כל פונים לעורך דין משפחה, בעל ניסיון בהסכמי הורות משותפת שיש לו גם ניסיון בליווי זוגות המביאים ילד לעולם באמצעות הורות משותפת. זו הדרך הנכונה להתחיל – קודם כל לפנות לאיש מקצוע. הדבר הנוסף שהיינו ממליצים לעשות בתור התחלה, הוא לברר היטב לגבי האישיות של השותפ\ה שלכן\ם להליך ההורות המשותפת. בין היתר, היינו ממליצים לערוך שיחות רבות של תיאום ציפיות. אל תשכחו שהבאת ילד לעולם האינה עניין של מה בכך, על כל המשתמע מכך.