מהם דמי מזונות? האם רק הבעל משלם אותם? האם כאשר הילדים מגיעים לגיל מסוים האב יכול להפסיק לשלם מזונות? כיצד נקבע גובה התשלום? מה עושים אם יכולת ההשתכרות של הגבר היא נמוכה? כל התשובות לכל השאלות המטרידות שיאפשרו לכם להבין יותר לעומק מהם דמי מזונות במאמר שלפניכם.
מהם דמי מזונות?
על פי חוק התורה, כל אב מחויב לפרנס את ילדיו עד הגיעם לגיל 18, ללא קשר לשאלת גובה השכר שלו (גם גבר מובטל יידרש לשלם מזונות). דמי מזונות הם הביטוי לחובתו זו של האב כלפי ילדיו ומטרתם היא להבטיח כי ילדי האב יחיו חיי רווחה חרף פירוק התא המשפחתי, סיום חיי הנישואין והעובדה שהאב כבר לא חולק את אותה קורת הגג עם ילדיו באופן יומיומי.
כיצד נקבע גובה דמי המזונות?
ההחלטה לגבי גובה המזונות היא פונקציה של האיתנות הפיננסית של האב, הנקבעת על פי כמות הנכסים שיש לו, השכר החודשי, רמת חייו, חסכונות שיש לו ועוד. שיקול נוסף בקביעת סכום המזונות שיידרש האב לשלם הוא הרמה שאפיינה את חיי הילדים טרם הגירושין. למעשה, דמי המזונות אמורים לאפשר לילדים להמשיך ליהנות מאותה רמת חיים שהייתה להם לפני גירושי ההורים, זאת מתוך הנחה כי אין להם חלק בגירושין, כי הנישואין לא הסתיימו באשמתם וכי אין סיבה שייפגעו מכך. במקרה של משמורת משותפת בין שני ההורים, חיוב המזונות ישתנה, היות שהאב נושא באחריות שווה לגידול הילדים.
תשלום מזונות – האם זה לכל החיים?
דמי המזונות ישולמו במלואם עד הגיעם של הילדים לגיל 18. מגיל 18 ועד שחרורם מהצבא גובה המזונות יעמוד על שליש מגובה המזונות ההתחלתי. חשוב לציין בהקשר הזה, שבמקרים רבים האב יידרש לשלם דמי מזונות זמניים לילדים, שהם סכום כסף זמני אשר אמור לספק לילדים את צרכיהם עד שייקבע סכום המזונות הסופי על ידי בית המשפט.
האם ישנם סוגי מזונות נוספים?
מזונות אישה הם סוג נוסף של מזונות שמחוייב הגבר לשלם לאשתו במידה והם נפרדו, כלומר, עדיין לא התגרשו רשמית, אך עברו לגור בנפרד. בהינתן העובדה שגירושין הם תהליך ממושך, שאינו מסתיים בין רגע, מזונות אישה נועדו לאפשר לאישה להמשיך לקבל מבעלה את הסיוע הכלכלי שהוא היה מחוייב להעניק לה במסגרת הנישואין. מזונות כאלה ישולמו לאישה, כאמור, עד שהיא תקבל את הגט הרשמי.