האם אפשר להתגרש בנועם?

האם אפשר להתגרש בנועם?

לעיתים, הליכי גירושין נגררים לאפיקים שהם "לא נעימים" לאף אחד מבני הזוג. בדרך כלל, אפיקים אלו לא נובעים מטעמים "משפטיים", אלא בעיקר מטעמי רגש, יצר נקם, רצון "לעשות דווקא" לבן הזוג האחר ועוד מגוון סיבות אישיות. אנו סבורים שבחירה שמקורה רגשי, המשפיעה על אופן ניהולו של הליך הגירושין, היא שגויה, היות והיא רק מוסיפה עלויות כספיות רבות ובעיקר גורמת לשני בני הזוג עוגמת נפש רבה ומיותרת.

במאמר שלהלן נציג מספר עצות, שתוכלנה לסייע לבני הזוג אשר מעדיפים להתגרש בנועם וכל זאת לנוחיות הגולשים והגולשות.

נעיר, כי כל האמור במאמר זה אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי. לצורך קבלת ייעוץ משפטי הולם ומותאם לנסיבות העניין הנוגעות לכם, ניתן לפנות למשרדנו.

כיצד מתנהל הליך גירושין?

הליך גירושין כולל מספר הליכים מקבילים שיש לנהל או להסדיר. ההליך הראשון הוא הליך הגירושין לגופו, שבמסגרתו על בני הזוג לפנות לבית הדין הרבני, אשר יש לו סמכות בלעדית לעסוק בענייני גירושין ונישואין. למעשה, תביעת גירושין היא תביעה משפטית לכל דבר ועניין, שיש להגיש במסגרתה כתב תביעה, להוכיח עילת גירושין וכן לקיים הליך "הוכחות" וסיכומים. לעומת זאת, הליך גירושין ניתן לקיים גם בהסכמה: במקרה זה, בני הזוג יגישו תביעה הנקראת "תביעה לאישור הסכם גירושין". ההליך השני נוגע לסוגיית "מזונות הילדים" וגם לסוגיית מזונות האישה בעת הצורך. מזונות ילדים משולמים ע"י הבעל בבחינת חובה מוחלטת, המוטלת עליו מכוח הדין הדתי-אישי. מזונות אישה משולמים בנסיבות מסוימות שלא נרחיב לגביהן, עד לרגע הגירושין (כלומר, עד למתן "הגט"). ההליך השלישי נוגע לסוגיית משמורת הילדים, דהיינו: בני הזוג צריכים להכריע או להסדיר מי מהם ישמש בתור ההורה המשמורן על הילדים המשותפים ומי מהם ייהנה מהסדרי ראייה. לחלופין, בני הזוג גם יכולים להסכים על קיומה של משמורת משותפת. ההליך הרביעי שאותו על בני הזוג להסדיר במסגרת הליך הגירושין, הוא סוגיית "חלוקת הרכוש המשותף". במסגרת חיי
הנישואין, בני זוג צוברים רכוש משותף רב, כמו דירת מגורים, חפצים, מניות, חסכונות ועוד. לכן, בעת גירושין, יש להכריע כיצד יחולק הרכוש המשותף.

את כל התביעות שהצגנו, אפשר לנהל בשתי דרכים: הדרך האחת היא באמצעות הגשת תביעה כוללת לבית הדין הרבני. תביעה זו תכלול גם את תביעת הגירושין, אך גם את סוגיית המזונות, המשמורת והרכוש. הדרך השניה היא להגיש תביעת גירושין לבית הדין הרבני ובמקביל להגיש תביעות נפרדות לבית המשפט לענייני משפחה.

כיצד אפשר לקיים הליך גירושין בנועם?

כאמור, הליך גירושין כולל מגוון רחב של הליכי משנה שמרכיבים יחדיו הליך אחד כולל המכונה "הליך גירושין". הליך גירושין הוא הליך יקר ותובעני מבחינה כספית והוא גם תובעני מבחינה רגשית, שכן הוא גורם למתח נפשי, עוגמת נפש וצער. האם אפשר להתגרש בדרכי נועם ובכך לעבור את הליך הגירושין בקלות רבה יותר? דעתנו היא, שלרוב אפשר. אלו עצותינו, כיצד לגרום לכך:

לנהוג בכבוד: הכלל הבסיסי ביותר שעשוי לסייע לכם להתגרש בנועם, הוא ה"מובן מאליו", דהיינו: להתנהג בכבוד כלפי בן או בת זוגכם. אל תשכחו שאינכם מתגרשים מאדם אשר היה שותף עסקי או מכר שלכם, אלא מאדם שעמו התחתנתם והקמתם בית. לכן, נהגו כלפיו בכבוד שלו הוא ראוי.

לקבל ייעוץ משפטי: אין ספק שהליך גירושין הוא הליך מורכב: במסגרתו, בני הזוג צריכים לשמור על זכויותיהם, אך לעיתים או במקביל גם לוותר על זכויותיהם או חלקן. הדרך המיטבית לוותר לעיתים או לעמוד על הזכויות המוקנות לכל אחד מבני הזוג בצורה מיטבית, היא באמצעות קבלת ייעוץ משפטי הולם. לכן דעתנו, היא כי בשום אופן אל תוותרו על קבלת ייעוץ משפטי מעו"ד משפחה.

לפנות להליך גישור: הליך גישור נועד לסייע לצדדים בהליך משפטי – לרבות בני זוג – לקיים הידברות שתכליתה היא פתרון הסכסוך בדרכי נועם ושלום. בהליך גירושין, להליכי גישור יש מספר רב של יתרונות, כגון: עלות כספית נמוכה יותר, מהירות גבוהה יותר וגם ההליך מתנהל באופן אינטימי יותר ומותאם לבני זוג. לכן אנו סבורים, כי בכל הליך גירושין, כדאי לכל הפחות לבחון אפשרות לקיים הליך גישור ולו הליך חלקי.

לא לשכוח את הסיבה שבגינה החלטתם להתגרש: לא פעם אנו נתקלים בבני זוג המנהלים הליכי גירושין ארוכים ומייגעים, המעידים על כך שבני הזוג "שכחו", בשלב מסוים, מדוע התגרשו. כלומר: אנו מתגרשים משום שלא היינו מרוצים במשך תקופה ארוכה מאוד. את הסיבה הזו אסור לשכוח בשום שלב במסגרת הליך הגירושין. לרגע אל תשכחו את המטרה האמתית שלכם. אם תזכרו את המטרה, תגלו שגם ההליך מתנהל בצורה מהירה, יעילה ונעימה יותר.

המאמר נכתב בשיתוף משרד עורכי דין מרידור ימיני ושות'.

השאר תגובה

דילוג לתוכן