תביעת מזונות

תביעת מזונות

כעורכי דין משפחה, פונים אלינו לקוחות רבים על מנת שנייצגם במסגרת תביעת מזונות ובכלל זה בענייני מזונות. במקביל, אנו נשאלים לא אחת שאלות רבות בתחום דיני המזונות, בין אם מחוסר ידע או חשש. לכן, מצאנו לנכון לחבר את המאמר שלהלן, לטובתכם/ן ולנוחיותכן/ם הגולשים והגולשות, שבו נשיב למספר שאלות שכיחות הנוגעות לענייני מזונות ילדים, מזונות אישה ועוד, כדלקמן:

מהם מזונות ילדים?

על האב מוטלת החובה לדאוג לצרכיהם של ילדיו. חובה זו מובנת מאליה, כאשר בני הזוג חיים יחדיו תחת אותה קורת גג. אך בעת גירושין, על האב מוטלת החובה לשאת בתשלום חודשי קבוע, שתכליתו להבטיח לילדי האב, קיום כלכלי הולם. אלו למעשה דמי המזונות.

דמי מזונות מוטלים על האב מכוח ההלכה היהודית. חובה זו היא חובה מוחלטת, כלומר האב חייב במזונות ילדיו ללא תלות בהכנסתו, בכל הנוגע למזונות מדין חובה.

עד מתי משלמים מזונות ילדים?

כפי שתיארנו לעיל, חובת האב לשאת במזונות ילדיו היא חובה מוחלטת, במידה ואלו מזונות מדין חובה. מזונות מדין חובה הם מזונות שכוללים את ההוצאות הנדרשות לצורך גידול שוטף ובסיסי. מעבר לכך, ישנם מזונות מדין צדקה, שכוללים הוצאות לא בסיסיות, אך כאלו שנדרשות מפעם לפעם לגידול הילדים (למשל – טיולים, חוגים ועוד). אב חייב במזונות ילדיו עד גיל 6, כאשר אלו מזונות מדין חובה. מעל גיל 6 עד גיל 15, חייב האב במזונות מדין חובה, אך בכל הנוגע למזונות מדין צדקה, יחויב האב במזונות בשיעור הנגזר מיכולת הכנסתו. לאחר גיל 15, האב חייב במזונות ילדיו מדין צדקה בלבד, על כל המשתמע מכך.

מהם מזונות אישה?

בדרך כלל כאשר עוסקים במזונות, מתמקדים בעיקר במזונות ילדים. עם זאת, ישנם גם מזונות אישה. כלומר, גם אישה עשויה להיות זכאית למזונותיה. אך מזונות אישה אינם מזונות מוחלטים כמו מזונות ילדים. אישה יכולה לאבד את זכאותה למזונות, במידה והיא נוהגת בחוסר תום לב, או לחלופין, בוגדת בבעלה ועוד. כמו כן, חבות במזונות אישה, היא עד לרגע שבו ניתן גט סופי. לאחר מתן הגט הבעל לא חייב במזונות אישה כלל. עוד נעיר כי שיעור מזונות אישה נגזרים, בין היתר, מגובה ההכנסה של הבעל, גובה ההכנסה של האישה ומשתנים נוספים.

היכן אפשר לנהל תביעת מזונות?

ככלל, ענייני מעמד אישי במדינת ישראל הם ייחודיים, בעיקר משום שיש פער בין הדין הדתי לדין האזרחי. נסביר – ענייני נישואין וגירושין נדונים במדינת ישראל מכוח הדין הדתי-אישי שחל על בני הזוג. כלומר, תביעת גירושין מוגשת לבית הדין הרבני, אשר בסמכותו הבלעדית לעסוק בתחום זה. עם זאת, לבית הדין הרבני יש סמכות גם לעסוק בענייני מזונות, היות ואלו נגזרים מהמונח "ענייני נישואין וגירושין".

במקביל לבית הדין הרבני, ישנו בית המשפט לענייני משפחה, אשר לו שמורה הסמכות לעסוק בכל ענייני המשפחה מלבד תביעות גירושין. כך שלבית המשפט לענייני משפחה יש סמכות מקבילה לעסוק גם בענייני מזונות וכל שכן בכל הנוגע לענייני רכוש ומשמורת. לכן, תביעת מזונות אפשר להגיש הן לבית הדין הרבני והן לבית המשפט לענייני משפחה.

מהם מזונות זמניים?

כבר בעת פרידה, כלומר – מהרגע שהבעל עוזב את דירת המגורים, האישה יכולה לעתור לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין, בתביעה לפסיקת מזונות זמניים. מזונות זמניים, כשמם הם, מזונות שמשולמים עד להכרעה בתביעת המזונות הסופית.

האם במשמורת משותפת משלמים מזונות?

כדי להבהיר את השאלה, נסביר קודם מהי משמורת משותפת – משמורת משותפת היא משמורת שבה שני בני הזוג נוטלים חלק שווה בגידול הילדים. המשמעות היא ששני ההורים מממנים בצורה שווה את הגידול של הילדים וכן גם מטפלים בילדים בצורה שווה. זאת, בניגוד לסיטואציה שבה הורה אחד משמש בתור הורה משמורן והורה אחר – לא משמורן – מקיים הסדרי ראיה. לכן, ישנם קולות הקוראים לביטול החובה לשלם מזונות, במקרה שבה מקיימים ההורים משמורת משותפת.

כיום, הדין קובע כי אב חייב במזונות ילדיו אפילו אם קיימת משמורת משותפת. אך עדיין, שמורה לאב הזכות לעתור בפני בית המשפט להפחתת המזונות, בקשות שבחלק מכובד מהמקרים, מתקבלות.

בעלי לא משלם לי מזונות – מה עושים?

במקרה כזה ניתן לפנות לביטוח הלאומי, אשר עשוי להשלים את תשלום המזונות באופן חלקי, בהתאם לגובה ההכנסה של האישה.

האם כדאי להיעזר בעורך דין במסגרת ענייני מזונות?

התשובה חיובית. הליכי מזונות יכולים להיות מורכבים מאוד ולכן חשוב להיות מיוצג על ידי עורך דין גירושין בעל ניסיון.

השאר תגובה

דילוג לתוכן